www.zingenindebovenkerk.nl

Zingen in de Bovenkerk te Kampen

Concert "Zingend naar de Zomer"

vrijdag 12 juni 2015.

U bent hier: Home arrow Bovenkerk
Bovenkerk E-mail

Hoog boven het schitterende IJsselfront uit torent een van de oudste kerken van Kampen, de St. Nicolaas- of Bovenkerk. Het Kerkgebouw dateert uit de 12e eeuw en is de eeuwen door verschillende keren gewijzigd en uitgebreid. In de 17e eeuw is de toren bijna verzakt. In de jaren 1957-1972 werd de kerk grondig gerestaureerd en kwam men veel van de geschiedenis te weten.Via een Rondleiding krijgt u gedenkstenen, kapellen, monumenten, wandschilderingen e.d. te zien.

Bovenkerk bij nacht © Harry Rietman

De Bovenkerk is ook bekend geworden door de Orgels en de organisten. Het hoofdorgel werd gebouwd door Albertus Anthonie Hinsz in de jaren 1742-43. In 1999 werd het nieuw Reil-koororgel geplaatst; inmiddels geroemd vanwege zijn klank. Bij Organisten krijgt u een overzicht van alle organisten die in de loop der eeuwen verbonden zijn geweest aan de Bovenkerk.
Verder o.a. op deze site: Algemeen (adressen, bezoekersinformatie); Concerten en informatie over de Stichting Behoud Bovenkerk. Vergeet ook de Links niet naar andere interessante websites.

De bouwgeschiedenis van de St.- Nicolaas- of Bovenkerk te Kampen is bijzonder interessant.

De bouw van de kerk is in fasen tot stand gekomen. De fasen kunnen globaal als volgt worden weergegeven:

Bouw van Romaanse kerk (12de eeuw)

Bouw van Vroeg-gotische kerk (laatste kwart van 13de eeuw)

Kerk krijgt een basilicaal koor (laatste kwart van 14de eeuw)

Plan voor een basilicaal schip mislukt (begin 15de eeuw)

De voltooide vorm (tweede helft 15de eeuw)

[+]